LSNS – tar London ikherena e Romen tar Slovačka

226

Đene tar LSNS ,,Amari đianengi partijatar Slovačka”-lejbaja than thaj slovakijako evropako bičhaldo- gndinena tenkerennjek baro khedipe baš o Slovakija save đjivdinena ano London, informirinena tar Pašakerde mujal o fašizmo(UAF).
LSNS -hošime ikherena e Romen tar Slovačka.

Членовите на ЛСНС „Нашата народна партија на Словачка“ – вклучително и словачки пратеник и европратеник – планираа состанок за Словаците кои живеат во Лондон, рече Обединети против фашизмот (УАФ).
LSNS славно го гони Ромите во Словачка.
Две места на паб беа откажани кога сопствениците беа информирани за природата на состанокот.
Пол Силет на УАФ рече: „Тие отидоа во третиот паб и не добија влез. Имаше десетина од нив.
„Повеќе од 60 антифашисти се појавија да им се спротивстават. Голем дел од демонстрантите беа словачки Роми кои живеат во Велика Британија. Една група дојде од Довер. Беше навистина зачудувачко “.
Тој рече дека словачкиот пратеник на ЛСНС и евро-пратеник ја откажале посетата кога слушнале за спротивставување на состанокот.
Полицијата беше повикана на протестот во саботата, но се разбира дека никој не беше уапсен.

Hazri kerga: Neđmedin A-Roma Press https://morningstaronline.co.uk/article/slovakian-fascists-thwarted-bid-stage-london-meeting#.XdrcC4QSiZU.facebook