Minister bizo resori E.Hasan phirga 36 km te resarel đi o kher tar Hatiđe M.

122

O Ministeri bizo resori baš duripnaske investicie ano poro fb hramonga so phirga 36 km phirindor te šaj resarwla đi o kher tar maj penđarutni Hatiđe Muratova tar maj dikhlo dokumentarnikano filmo anavkerdo,, Medena zemja” pal kasko filno kerdo baro pozitivno reklamiribe e thema Makedonija numa thaj o realitetno đjivdipe tar Hatiđe.
Hasan vakerga alem te dikamen e Hatiđaja yar jek šarto sostar akale filmoja sikavga jek bari mangin prekal i priroda thaj sa e đjivden, pirgem tar Durfulija đi o gav Bekirlija save thaneste đjivdinela o heroi tar o filmi thaj save taneste snimimo o filmo.

Ја посетивме Хатиџе Муратова, протагонистот на македонскиот документарен филм “Медена земја”, која ги освои срцата на целиот свет со својата приказна и својата љубов кон природата и кон сите живи суштества. Пешачевме околу 36 километри (7часа) од с.Дорфулија до с.Бекирлија каде што живее хероината и каде беше снимен филмот. Низ филмот Хатиџе не учи на изгубените вредности, а гледаме и како алчноста на луѓето ја уништува земјата. Филмот достигна светски успеси, има добиено бројни награди и две номинации за оскар. После нашиот разговор со неа увидовме дека покрај успехот на филмот скромноста, гостопримството и добрината на Хатиџе се неизмерни, напиша Хасан на „Фејсбук“.

Roma Press