Ministeri baš sastipe Venko Filipće havlarga problemi maškar familia savo lengo pašutno mulo tar Kovid 19..

202

Eratutni rakh ano Ataresko hospitali 8- to Septemvri – resarga đji ano konflikto maškar doktorka thaj jeri savengi pašutni nane pobuter maškar đjivde sostar sas astardi tar Kovid 19.

Ani akaja čipota kerga intervencija thaj policijake bukarne, sostar i familija mangle takateja te len e mule manuše bi te ikerenpes telal o protokoli manušenge save merena tar Kovid 19.

O Ministeri baš sastipe Venko Filipče akharela e dizutnen ko naj baro halovipe e medicinake bukarnen sostar ola 4 čhona(masekoja) na dikena pumare familien thaj pašutnen sa sebepi te araken o sastipe e dizutnengoro save resarena đi ano hospitali thaj dive hem rak tane ano bukarne thana.

Вчера вечер во Градската општа болница „8 Септември“, докторка беше нападната од семејство на пациентка која по неколку дена болничко лекување почина од коронавирусот.

Во случајот интервенираше полицијата која приведе неколку члена од семејството на починатата. Тие се обиделе насилно да го земат телото без да го спроведат соодветниот протокол за лица починати од ковид-19.

Ова е чин на крајно непочитување на сите здравствени работници кои повеќе од 4 месеци деноноќно се борат за секој човечки живот. Ова е дискредитација на нивната работа, нивниот труд и жртва, ризикот на кој се изложени и одрекувањата.

Овие луѓе со месеци ги немаат видено своите семејства, ги немаат прегрнато своите најблиски, немаат ден одмор и оддишка од напорната работа. Најостро го осудувам овој инцидент.

Колегите кои се борат со преку 100 пациенти сместени во болницата заслужуваат само поддршка и разбирање, а не закани. Цврсто сум уверен дека тие постапиле професионално и согласно протоколите и ги повикувам надлежните да го истражат случајот и да постапат соодветно.

Roma Press lendo tar fb profili Venko F.