MVR-Oliver S. Havlarela čistka hem ko bukarne thar policija

904

Министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски, вчера беше на Националната конвенција, која беше насловена како „Следејќи го патот на парите – зајакнување на механизми за финансиски истраги“ на Универзитетот на Југоисточна Европа во Тетово, каде имаше и свое обраќање. Министерот во обраќањето најави ветинг за сите вработени во МВР и најави дека борбата со криминалот и корупцијата продолжува. Со овој процес веќе сме во напредна фаза и наскоро ќе излеземе со целиот тој концепт. Но, јас апелирам таков ’ветинг процес‘ да се спроведе и во другите институции затоа што би било залудно да работите и да направите една институција во која ќе се детектираат и елиминираат ваквите луѓе кои што можеби ги имаат тие врски со криминалните структури, а наспроти ова, во другата институција имате луѓе кои соработуваат со тие криминални структури“, истакна Спасовски на обраќањето на Националната Конвенција.

Ministeriumi  andrune bukenge, Oliver Spasovki  erati khi ikerdi Nacionalnikani konvencija, savi sine telo anav ,, Đajiba telal o drumo e lovengoro-zorakeripe o mehanizmoja  thar finansijako  rodlaripe “ ko Univerziteto  thar Jugoistočna Evropa  ko Tetovo, saveste sine ole dendo lavkeribe.

Ministeri ko poro lavkeribe  vakerga bašh sa e bukarne ka resarel veting  ko MVR  thaj vakerga so tavdela i ponodorig o maribe mujal o kriminali, thaj i korupcija .

Asavke proceseja  sijem ki angluni  faza  thaj but anglale  ka iklove e saste konceptoja . Numa me bičalava moro mesažo  ko sa e institucie  te ikheren akava jekhajek koncepto sostar salde agaar ka  šhaj te keren  detektiribe  thaj eliminiribe e asavke manušen  save šhaj isi olen disavo pašipe ulavde kriminalnikane kupensar , aso mujal ko disave institucie  sine isi thaj manuša save kerena buti e asavke kriminalnikane  strukturensar, vakerga o Ministeri Spasovki  ko oleskkro lavkeribe khi Nacionalnikani Konvencija.

 

 

Hazri kerga:Roma Press