O Adelati tar o Strazburgo anga decizija i Makedonija te pukinel otšteta e Romenge save sas marde bi dośale tar policija..

346

Adelati tar o Strazburgo anga decizija te pukinelpes otšteta baś o terne tineđerija saven i policija khuvela thaj vazdela zorijalipe upral olende bi kanoneske ikeripnaja. I them Makedonija ka valani te pukhinel otštena paše 7,5 milja evrija, havlarela Evropako centar baš nijamija (prava) e Romengere.

Пред шест години полицијата во Скопје приведе, малтретираше и тепаше двајца тинејџери Роми за кои се сомневаше само врз основа на темниот тен на кожата дека ограбиле девојка, заради што Европскиот суд за човекови права во Стразбур пресуди државата да им исплати отштета од по 7,5 илјади евра, соопшти Европскиот центар за права на Ромите. Но, Центарот не е задоволен од пресудата зашто Судот не ги ценел „расистичките мотиви“ на полицијата.

ЕЦПР соопштува дека и денес воочува модел на непреземање активност за Ромите од страна на обвинителството, што претставуа институционален ресизам.

Roma Press https://m.mkd.mk/makedonija/sudstvo/sudot-vo-strazbur-nalozhi-makedonija-da-im-isplati-otshteta-na-tinejdzheri-romi