O MVR vazdela bangivalo kotor mujal o manuš I.G tar Skopje..

801

Avdive o timi tar Roma Press sasto dive tano ano kontakti e bukarnensar tar MVR- thaj oficijalno tar MVR informirinena amen o manuš tano penđardo e policijake, đji olende resarga i prijava tar dizja Štip thaj Kočani thaj mujal(protiv) o manuš I.G tar Skopje đji oleste vazdimo bangivalo kotor tar bangivalo kanoni đjeno 394 ( savo vakerla buvlaripe tar ksenofobično materijali telal kopjuteresko sistemo).

Akharenapes e dizutne ano smiribe e situacijake, i Raštra kerela sa te šhaj savore save ka keren bangivalo kotor tadani đji olende te resarel adelateskiri (krivična prijava)postapka.

Според информациите од МВР  Скопје испратени до информативната редакција на Рома Пресс информираат  поврзано со  28 и 29.05 .2020 (четврток и петок) околу 14.30 часот на подрачјето на СВР Штип во градовите Штип и Кочани низ централното градско подрачје се одржал мирен протест на кој учествувале околу 60 лица.По поднесена групна пријава од страна на учесниците во протестот до ОВР Кочани, каде како причина се наведуваат постови со навредлива содржина против муслиманската вера постирани од страна на лицето И.Ѓ од Скопје кој преку компјутерски систем ширел ксенофобичен материјал врз основ на верско уверување,од страна на Единицата за економски и компјутерски криминал Скопје против горенаведеното лице веќе е поднесена кривична пријава за кривично дело по чл. 394- г. ,,Ширење на расистички и ксенофобичен материјал по пат на компјутерски систем,,.

Hazri kerga: Neđmedin A- Roma Press