Orhan G.-Bahtalo sijum so sajdinelapes amari Romani čhib..

264

Орхан Галјуш: Среќен сум што видов дека луѓето го почитуваат мојот мајчин јазик
Разговаравме со Орхан Галјуш за време на престојот во Загреб, каде учествуваше на Меѓународниот симпозиум на Ромите и на десеттата, годишнина од 5 ноември, Светскиот ден на Ромите.
Орхан Галјуш, новинар роден во Косово, кој живее и работи во Холандија од 1990 година, е чест и радосен виден гостин во Хрватска. Тој со задоволство одговори на поканата на Унијата на Ромите во Република Хрватска „КАЛИ САРА“ да учествува во одбележувањето на значајни празници на Ромите, Меѓународниот ден на сеќавање на жртвите на Ромите од геноцид во Втората светска војна / Самударипен и на Светскиот ден на Ромите, во кој учествува на Меѓународниот симпозиум за ромски јазик.Орхан Галуш укажува бев во Загреб на Меѓународниот симпозиум за ромски јазик пред 10 години кога сето тоа започна. Разговаравме за поставување на темелите за институционализација на ромскиот јазик и направивме значајна Декларација што содржеше упатства за понатамошна работа за стандардизација и позиционирање на ромскиот јазик ширум светот, гордо го истакнува Орхан и многу емотивно додава дека за Ромите јазикот е нивна татковина.

Orhan Galuš lela than ani akharin tar Kali Sara te lel than ano 10 beršengoro nišanekripe simpozium tar 10 berša, ano Sumnaleskoro dive e Romengo.
Orhan Galuš žurnalisti bijamo ano Kosovo savo bešela thaj kerla buti ani Holandija.
Baš o intervju e portaleske Phraliphen vakerga poro hošipe tar odova so anglal but berša čivgepes o temelija ani Hrvatska te nišankerelpes thaj sajdinelpes i Romani čhib thaj sakana kana tano akhardo bare hošibnaja avela ano asavke kedina, vakerla Orhan G.

Pobuter drabaren ano teluno linko

Hazri kerga:Neđmedin A.- Roma Press https://phralipen.hr/2019/12/09/orhan-galjus-sretan-sam-kad-vidim-da-ljudi-postuju-moj-materinji-jezik/