Germanijaki kancelarka Angela M. Lađjala tar odova so si tani ani vizita ko than e mudaribnasko ano Aušvic- Polska

353

Germanijaki kancelarka Angela Merkel jekto fori resla ani vizita ko Aušvic- than baš mudaribnasko. Ano olakoro lavkeribe vakerga baš i lađ so si kerduni tar Germancoja ano Dujto Sumnalesko maribe save sas mudarde ano akala thana but manuša. Germanija sa kerela kodo aver fori te na resarel ko adava thaj finansirinela o memorijalnimano tan ani Polska Aušvic.

Numa ano akala tana thaj panda but avera sas mudardune thaj but na došale Roma numa nikana na kerlapes lafi baš odova, aso na oficijalno vakerlapes but baro numero sas mudarde ano akala logorija vi Roma.
Ano teluno hramipe drabaren ani Makedonikani čhib sar nakla o misafirluko tar Germanijaki kancelarka Angela M.

Се чувствувам длабоко во срам за варварските злосторства извршени од Германците тука. Тоа беа злосторства што беа над она што некој можеше да го замисли “, рече Меркел, која за прв пат како канцелар ја посети таа најголема фабрика за смртни работи, подигната од нацистите во окупирана Полска, на 10-годишнината од основањето на Меѓународната фондација, која собра средства за зачувување и одржување на меморијален комплекс што стана симбол на холокаустот.

Меркел истакна дека е одговорност за Германците што никогаш нема да помине.
„Аушвиц-Биркенау е германски логор на смртта. Создаден е од Германците. Се грижам да го истакнам овој факт. Тоа е одговорност што никогаш не поминува. Сместено е во Полска. Но, во логорот Аушвиц, сторителите на злосторството беа Германци “, рече германскиот канцелар.
Меркел го посети кампот многу одамна, кога ја посети шефот на партијата, тогашниот германски канцелар Хелмут Кол, кој избра да молчи во кампот во 1989 и 1995 година, затоа што, како што напишав, маж останува да молчи пред лицето на таквото зло.
Првиот германски канцелар што го посети Аушвиц, Хелмут Шмит, во 1977 година се обрати од најголемите гробишта пораката дека единствениот во Аушвиц кој немал право да молчи е токму канцеларката на Германија, земјата одговорна за тие монструозни злосторства.

„Денес разговарав со канцеларката за кампот Треблинка. Исто така е симбол на тие времиња. Денес, луѓето кои биле сведоци на овие ужасни времиња исчезнуваат. Наша обврска е да ја негуваме таа меморија, затоа што ако меморијата исчезне, како да би страдале по втор пат на оние кои го преживеале незамисливиот пекол “, рече полскиот премиер Матеуш Моравечки.
Полскиот премиер потсети дека секое место кој вр води до касарната, патеки во Аушвиц беа тивки сведоци на злосторствата во тоа време.

„Софиската коска Зуска порано рече дека секој рамнодушен кон злото е како соучесник кон злото. Можеме денес да кажеме дека оној кој е рамнодушен кон историските лаги како да ги коавторува тие лаги “, рече полскиот премиер и им вети на преживеаните затвореници дека Полска ќе се грижи за сите места, за сите споменици каде се извршени злосторства од Втората светска војна.

Hazri kerga: Roma Press-lendo tar romainfomedia