Palo trinto fori pravelapes-phandelapes i ginekolosko ordinacija ko Suto Orizari.. dikhen video

204

Pali trinto thaj pobuter fori phravelapes phandelapes o kotor bash ginekoligija animpoliklinika ko Suto Orizari.
Avdive palpalem putrelapes neve doktoreja thaj personali savo dela garancija bash oleskkro achovibe dji na iklovela akale tanestar ani penzija.

E dizutne djuvla mangena te pakjan so akavada fori i ginekolosko ordinacija nane te kerel buti salde 6 chona thaj te panlol, Avaja sar donacija akale 6 – chonenge ka pukinen e medicinake pejna, ado pali odova ka thavdel lakoro angaziribe tar korkoro ordinacija.

Ano avdisutno putribe lela than o Ministeri bas Sastipe Bekim Sali, Serutno Komunako Kurto Dudus,Sovetniko Elvis Memeti thaj Presedateli ko sovet e komunako Sead Ismail thaj avera.

dikhen video..

По третти пат Поликлиниката Шуто Оризари од денеска стартува со нова гинеколошко-акушерска ординација, надевајкисе да биде надминат проблемот на жените од Општината Шуто Оризари.

„Аваја“ информираше дека се изнајде решение како донација за во амбулантата ангажираното лице како медицинска сестра во првите шест месеци да биде исплатена од страна на Аваја.

Договорено е со ординација по истекот на шесте месеци, медицинската сестра да продолжи со ангажираноста од страна на самата гинеколошката ординација.

Проблемот со гинеколошката ординација во Шуто Оризари трае трае многу долго.
Жените Ромки се надеваат дека и оваа ординација нема да се затвори за краток временски период, затоа што ниту еден гинеколог во ординацијата не се задржа подолго од шест месеци.
На денешното отварање присуствуваше Министерот за Здравство Беким Сали Градоначалникот на Општина Шуто Оризари Курто Дудуш,Советник на ПВРСМ – Елвис Мемети, Преседателот на Советот на Шуто Оризари Сеад Исмаил, претставници на невладини организации, активисти и жители на Шуто Оризари.

Hazri kerga: Roma Press