Protest tar VMRO DPMNE ,, Премногу е”angli Rađi Makedonijaki..

222

Erat ikergapes o havlardo masovnikano protesti tar 20:00 ari tar VMRO DPMNE thaj i koalicija anavkerdo,,But si”
Anglal o protesti sine puterdo studio saveste lende than profesorija, pratenikoja, aktivistija save vakerde peseskere načhalipe tar aktuelno rađi.

Anglal o khedime kerga lafi o Presidenti tar VMRO DPMNE hristijan Mickovski thaj vov kerga lafi baš sa e naćhalipe saveja lingarelapes i them Makedonija ani politikani umal, e dizutne nane čhale tar ekonomija, edukacija politika taro sa alo olenge ko agor e dizutne vakerena dosta thaj but si, vakerga anglal o khedime o Hristijan Mickovski.

Вечерва од 20:00 часот започна најавениот масовен протест на ВМРО ДПМНЕ и коалицијата.
Пред почетокот на протестот се одржа Отворено студио пред Владата,каде стана збор за надворешна,внатрешна,европска,образовна и економска политика.

Говорниците во почетокот говореја за сите случувања поврзано со актуелната власт каде се осврнаа дека власта влегоа пред пет години со промената на името на државата и го отвори процесот на нејзиното обезличување така што ова е едно крешчендо што се случува во односите со Бугарија. Односно заокружување на еден процес кој почна со преспанскиот договор а треба да се заврши со договорот за добрососедство со Бугарија“ истакна поранешниот амбасадор и професор Звонимир Јанкуловски во Отвореното студио пред влада на Протестот за промени – Премногу е!.

Исто така пред присутните говореше Претседателот на партијата Христијан Мицкоски во својот говор се осврна, на како што рече катастрофалната состојба на државата и бројните национални понижувања…

Доаѓа крајот на овие нечесни луѓе од Владата, какви досега не биле видени. Од сега нашиот глас ќе татни низ градовите и селата, рече Мицкоски.

Нека се чуе на сите страни дека во Македонија се случува народ, раскажете ја вистината во името на луѓето кои сакаа подобра иднина,а не добија ништо. Власта удри по стандардот, образованиоето,земјоделето,а најмногу на економијата, рече Мицкоски.

Roma Press- dis Skopje