ROM- tar Ukraina ekskluzivno vakerela baš o đjivdipe romengo ko vakti vojnako.. dikhen video

1078

Erati ano live emisija ekskluzivno ko Roma Press sine misafiri Rom tar Ukraina Miroslav Horvat, vakerga baš sa o resipe e Romencar ki Ukraina thaj odova so von akana si mukhle korkoro peseste bi khoni te del olen dumo.

Ano akava momenti e Romen maj but isi olen valanipe(potreba) tar humanitarnikano dejbe dumo, thaj odoleske akharaja sa e Romen kas isi šhajipe te iklon ano anglalipe pere lovenge bićhalipnaja đji ko Miroslav Horvat.

Dikhen olesko lavkeripe ko Roma Press..
👇👇👇

Украинскиот активист Ром Мирослав Хорват на вчерашното гостување на веб.тв портал Рома Пресс укажа дека во неговата земја Украина,Ромите се пуштени сами на себе и не известува дека имаат голема потреба од хуманитарна и секаква помош.

Хорват се вклучи директно да гостува во живо од својот дом во Украина, укажа дека нема можност да користи стабилен интернет но сепак остана да не извести за состојбата на ромите во Украина. Војната од ден на ден се влошува, едноставно сите сме фокусирани како да го обезбедиме семејството и најблиските,тешко е.. Ромите во овој момент се запоставени и никој не води грижа за нас, како се снабдуваме и опстојуваме едноставно пуштени сме сами на себе, укажа Хорват.

Тој го повтори повикот на Украинските Роми до сите хуманитарни организации,фондации,роми од европа бараме да ни излезете во пресрет со секаква хуманитарна помош од прехранбена, хигиенска па и парична помош за да се обезбедат намирници на ромските семејства,известува за Рома Пресс Мирослав Хорват.

Hazri kerga:Neđmedin A- Fuat A.