Roma merena оdolestar so i sigarutni arka ( Brza pomoš) na kamela te kuvel ani Romani mahala..

271

Унгарија: Ромите умираат затоа што брзата помош одбива да влезе во придружни населби
Сите околности упатуваат на поширокото регионално прашање за негирање на итна медицинска помош на Ромите во одвоени населени места, додека градоначалникот на ова село потврди, велејќи дека ова не е прв инцидент од ваков вид
Градоначалникот на Цениет, мало село во Унгарија, Иштван Кис, тврди дека едно Ромче починало минатата недела, бидејќи возачот на брза помош одби да влезе во ромско село без придружба на полицијата.
Кис го осуди ваквиот третман како дискриминаторски и рече преку медиумите дека ќе поведе правна постапка. Во услови на сè поголеми контроверзии, поддржувачите на десничарските медиуми ја искористија оваа трагедија како доказ дека има места што треба да се избегнуваат во Унгарија.
Градоначалникот Кис изјави преку видео на Фејсбук дека попладнето бил информиран дека еден од локалното население поминал надвор и немал пулс. Според него, тој брзо реагирал да го одведе соседот во брза помош, која се наоѓала на влезот во селото и чиј возач одбил да продолжи понатаму без придружба на полицијата. За жал, тие не можеа да го спасат животот на оваа личност.

Во контрадикторната јавна изјава, Националната служба за брза помош тврди дека е потребна полициска покривка бидејќи брзата помош добила заканувачки и насилни телефонски повици. Во изјава за Информацијата број 444, службата ги наведува тврдењата за дискриминација, бидејќи тие велат „основната вредност на спасителите е еднаквоста и нашиот повик е да обезбедиме најдобра можна грижа за сите кои имаат потреба“.

Ani Romani Mahala ki Ungarija na kamena e vordona baš sigarutno dumo te kuven andre ano akala thana sostar olende resarena holame laforija thaj ola darana peseskere đjivdipnaske.
Numa akava laforija kobor tane čačikane o Šerutno tar akava atari Ištvan Kis vakerla irame thaj akava tano jek piro thar jek diskriminacija odolesjla so na delapes manušengr sigo dumo, thaj tar jek asavki čipota sigate jek manuše na sinele plus thaj sigo vordoneja legardele đi pašipe jek hospitali odoleja so na mangle te aven đi akava than te len e manuše bi policijake bukarnensar.

Roma Press- lendo Romski Portal Udar