Tar avdive o vudara tar śkole puterde..

436

Siklane buvle ani Evropa putrena tar avdive e vudara thaj selaminkerena e maj tikoren save thavdena e edukacijake sikhlovibnaja ano jekto berś ani edukacija, thaj vaker śov ćhona panlarde sas e vudara baś astaripe buvle ani evropa i pandemija anavkerdi Korona 19.

I dar si panda hem ano jerije e ćhavorengere numa thaj ano nastavnikoja ko škole sostar sigo panda isi efekti ko bajrovipe tar nasvale astarde tar Kovid 19,numa pobuter Rađe themengere insistiringe te putrenpes e śkole.

Училиштата ширум Европа ги отвораат вратите за да ги поздрават учениците кои се враќаат во клупите, речиси шест месеци откако пандемијата на коронавирусот ги принуди да се затворат.

Многу наставници и родители стравуваат дека повторното отворање на училиштата ќе го забрза ширењето на Ковид-19, но владите инсистираат на тоа да се продолжи со наставата во училиштата.

Француските студенти се враќаат по двомесечна летна пауза. Наставниците и учениците на возраст од 11 до 18 години мора да носат маски и во затворено и на отворено.

 

Денеска во училиштата се враќаат и учениците во Белгија, а минатиот месец се вратија во Германија.

Roma Press – lendo tar https://makfax.com.mk/svet/%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80/