Tikno tano o śajipe te na resarelpes đi ki vojna..

889

Sar khoni na halovela kobor tani tikni i hona  maśkar askerengo konflikti (vojna) thaj sansarali solucija, vakerga e germanijaki kancelarka  Angela Merkel tar Bundestago.

I Angela Merkel akava vahtavi (izjava) vakerga baś o bajrovime na halovipe tenzie  maśkar Turcija thaj Grkija sar thaj i Turcija  hem o Kipar.

Како никој да не разбира колку е тенка границата помеѓу воениот конфликт и мировното решение, изјави германската канцеларка Ангела Меркел во Бундестагот.

Тоа го изјави по повод зголемените тензии во источниот Медитеран меѓу Турција и Грција и Турција и Кипар.

Пред денешниот самит на ЕУ со Турција, Меркел се осврна на поплаките за кршење на човековите права во Турција, но не пропушти да и оддаде признае на официјална Анкара за спектакуларните и забележителни заслуги за време на бегалската криза во земјата која и самата има 4 милиони бегалци, повеќе од сите други земји во светот“, објави грчката агенција АНА.

„Во секоја пригода мора да ги редефинираме нашите односи со Турција и да инсистираме на соработка за сите важни, заеднички проблеми и отворени прашања“, истакна германската канцеларка Ангела Меркел.

Roma Press lendo tar: https://lokalno.mk/merkel-predupreduva-tenka-e-linijata-megu-vojnata-i-mirot/