Anavkerdo Protesti mujal e Roma ko Međumurije ani Hrvatska

764

Според медиумите, протест против Ромите во Меџимурје, што е закажано за 1-ви јуни. Европскиот центар за правата на Ромите испрати писмо до локалните власти на округот Меџимурје, кои сакаат да ја објаснат причината за поддршка на протестите насочени против Ромите. ECCR тврди дека “во една мултикултурна, демократска и антифашистичка држава не смееме да толерираме протести против целата група луѓе, особено ако се маргинализирани и угнетени малцинства”. Во писмото се изразува и желбата на локалните власти да се изјаснат дали поднеле официјални забелешки против ромските заедници во Меџимурје пред објавувањето на анти-ромскиот протест и каков е нивниот одговор и решение, која методологија беше искористена од локалната полиција за да се проценат потенцијалните ризици пред го одобри предлогот за протест и планот за решавање на можните граѓански немири и радикализација по протестот. Се започна на Фејсбук најава млади Тина Hrgović кој ја напишал статус на “Ромите теророт” во Меѓумурје, тврдејќи дека Ромите се “привилегираното малцинство”.  Hrgović е член на радикалната десница, што се гледа од застапувањето теории на заговор дека српскиот дневен ред е контролирана од страна на хрватските политичари и слика со познат симпатизер на усташко движење Велимир Bujanec. Кратко време по HRGOVIĆI статус, Ален Panzer, хрватскиот ветеран од Меѓумурје, го искористи моментот да организира протест против Ромите, и на Фејсбук напиша дека верува дека секој има право во нејзиниот двор да пијат кафе без српскиот cajki и без мирис пластика, и дека тој и соседите секојдневно го доживуваат затоа што живеат во близина на ромските населби.

Sar so vakerena e medije, valani te ikerelpes protesti mujal e Roma ko Međumurije, savo si anavkerdo te resarel ko 1-to Juni ani Hrvatska. Europakoro centrumi baši hakajipe e Romengoro ECCR  bičalga lil  đji ko loklanikane rađje thar Međumurije, te den buvlo vakeripe pe sostar valani te kerelpes asavko protesti mujal e Roma thar akava than.

ECCR vakerela ki jekh kulturaki, demokratikani thaj antifašistikani Raštra na valani te kerel toleriribe  bašh ikeripe protesti  mujal i sahni kupa thar akala dizutne, salde te isi  marginalizirimi ja palem ugnetimi kupa upral savende delapes zor.

I sasti čipota tavdinga salde pali jek statusi havlardo ko Facebok thar Tina Hrgovič savi hramonga ,, Roma Teror” ko Međumurije, vakeribnaja  e Roma thane maj ,,Priviligirimi jekin” ани Хрватска.

Hazri  kerga:Roma Press lendo tharo www. phralipen.hr