Ani Španija isi štar milja sastipnaske bukarne astarime tar Corona virus..

301

Ani Španija upreder 4 milja sastipnaskere bukarne thane astarime e nevutne corona viruseja thaj vaker sakova ejnato đeno tar medicinake bukarne korkoro kerge peske testoja, havlarela e španijaki sastipnaski sluzba.

Isi amen disave informacie namangle, thaj valani te čivalen ani kontrola,sar so si o fakto tar odova so 3.910 sastipnaskere bukarne tanw nasvale,vakerga o śefi tar sastipnaskiri sluzba Fernando Simon ani press konferencija.

Во Шпанија околу 4.000 здравствени работници се заразени со новиот коронавирус и речиси секој деветти заразен член на медицинскиот персонал го пријавил тоа, објави шпанската здравствена служба.

Имаме некои информации што не ни се допаѓаат, треба да ги ставиме под контрола, како што е фактот дека 3.910 здравствени работници се заразени, изјави шефот на здравствената служба, Фернандо Симон на прес конференција.

Во понеделникот, бројот на заболени во Шпанија, втората најтешко погодена земја во Европа, од Ковид-19 по Италија, беше 33.089. Ова значи дека здравствените работници сочинуваат 12 проценти од заразените.

Бројот на починати се искачи на 2.182, што е зголемување за 462 од неделата. Симон истакна дека 87 проценти од починатите имале 70 години или биле постари.

Roma Press- Kurir.mk