Morgan Stenli vakerla o BDP- Amerikako isi te pherel đi 30 otsto..

418

Ekonomistoja anglal vakerena tar potencijalnikano baro pheribe e amerikansko proizvodija tar dujto kvartali thaj but pohor globalnikani recesija.

Timija tar ekonomistija Morgan Stenli, lingarde tar Elen Zentner, ano vahtavi bičaldo đi e klientoja vakerlapes so akana anglal vakerena olenge tar baro hulipe amerikako bruto nacionalnikano proizvod(BDP)thaj odova ano 31, 1 otsto ano trine čhonengo dikhlaripe april đi o juni, havlarela o Blumberg.

Економистите предупредуваат на потенцијалниот катастрофален пад на американското производството во вториот квартал и подлабока глобална рецесија.

Тимот економисти на Морган Стенли, предводени од Елен Зентнер, во извештајот упатен до клиентите наведува дека сега предвидува пат на американскиот бруто национален производ (БДП) од дури 30,1 отсто во тромесечјето април-јуни, пренесува Блумберг.

Тоа ќе ја крене стапката на невработеност на просечно 12,8 отсто во тој период, се додава во извештајот.

Аналитичарите на Голдман Сакс, предводени од Јан Хациус, објавија дека сега предвидуваат пад на светската економија за околу 1,0 отсто оваа година, што би било дури повеќе и од оној во 2009 година за време на глобалната финансиска криза.

Тие од претходно проектираа пад на американското производство од 24 отсто во следниот квартал.

Овие катастрофални прогнози на двете најголеми банки на Волстрит го засилуваат стравот од економска депресија.

Roma Press- https://m.mkd.mk/svet/