Avgo di lendo info taro Romengo Kongreso ko Berlin..

717

Informacija lendi tar kolega EUROMAPRESS Muhader S.

Ko avgo dive tar i buti e Kongreseski ko Berlin lingargapes ko lavkeripe bash sa e aktuelna problemoja savencar arakhenapes e Roma tar pobuter thana, na salde ani Evropa numa hem ko sasto Sumnal(svet).

E Akharime Roma dengapes olenge shajipe tenkeren lavkerib ano duj palen diskusie vakerindor te pindjarenpes ano Kongresi sa e problemencar savencar arakhenapes e Roma,vakerindor thaj save puvjendar avena thaj kerena lenge ko anav lafi.

Misafirija ano akava avgo dive ko Kongresi lende than pretstavnikoja tar o SAD thaj Indija, aso pretstavniko Indijako Amer Advar vakerga ka rodel arakhipe e hakaja(Romenge)tar i kerdi diskriminacija upral olende.


👇👇👇
Наративниот акцент на денешната прва работа на Конгресот бил сведен на веќе познатите проблеми со кои се соучува ромската заедница, не само во Европа туку и во светот.

Дел од присутните имаа можност во два поделени панел дискусии да ги запознат останатите учесници на Конгресот за состојбата на Ромите, во два наврати на две панел дискуси, како и индивидуални говори на еден дел на ромски активисти од земјите од каде доаѓат.

Добро е да се напомене дека на првиот ден од Конгресот биле присутни учесници од САД и Индија, во кој преставникот на ова според многумина Роми прататковина на Ромите,амер Адвар од Институтот за ромски студии и културна релација Индија, во иднина ке се залага да си ја заштити својата“ дијаспора“ мислејки на Ромите од дискриминација.