Barikano Rom – Sivak anglal jek rakh kuvga te marelpes ano agaar vakerdo sportesko akharipe KAFEZOJA..

402

Voiclav Sivak, barikano Rom savo sakana vakerlapes so si odova, ano muj sikavipe e thema Češka anglal jek rak kuvga te marelpes ano naj pharo kikboksesko sporti anavkerdo kafezi, save thaneste vakerlapes ano pere pre ačhola adava ko si o maj zoralo.

Numa pal odova našti agorkerga đji ko agor sostar sinele phravdi phov śereski,numa fikhelapes sas so sinele thaj modripe ano poro vas.
Sar so vakerla o organizatori e maribnaske Ondžej Novotni tar kafezoja, Akava si jek thar maj zorale sporteskere ikherip thaj te šhaj o manuś savo marelapes ano kafezija te ovel šampioni trubul maj hari te marel trine manušen.

Ваицлав Сивак, гордост на ромската заедница, кој ја претставуваше Чешка за да стане светски шампион во кикбокс, го направи своето прво појавување вчеравечер на натпревар во кафез, во организација на шоуто за мешани боречки вештини (ММА), организирано од каналот за плаќање по преглед на ОКТАГОН во емисија наречена „ПОДДЕЛ: последниот човек стои“. Осум борци се натпреваруваа за победа во она што шоуто го нарекува пирамида.
Сивак потоа објави на социјалните мрежи дека главната причина што се повлекол е конците на веѓата. Тој исто така го напушти мечот со модринка со раката.

“Ова е најстрашниот спортски предизвик на сите времиња. Осумстрана пирамидална концепција нè враќа во основата на боречките вештини. За да може борец да стане шампион, тој мора да победи тројца натпреварувачи по ред за време на еден вечер “, рече Онджеј Новотни, сопственик и промотор на ОКТАГОН, на серверот OktagonMMA.cz.

Roma Press- http://www.romea.cz/en/news/czech/romani-kickboxer-wins-quarter-final-of-cage-match-on-czech-slovak-oktagon-mma-show-withdraws-after-injury?fbclid=IwAR3jZde6-I0FQP_5L7tChl4Spp5E4psiuKoOfrap0Fr9vzpVBG8zjL8xTzE#.YDtKLDpJXNY.facebook