Dengapes o mandati bash o Mickovski te lacharelpes i nevi Radji..

180

Avdive i presidentka tari them Makedonija, Gordana Siljanovska- Davkova,ani vila ko Vodno denga o mandati lacharibnaske i nevi Radji telo o vas taro presidenti e partijako VMRO – DPMNE, Hristijan Mickovski.

Avdisutne diveseja thavdela o vakti taro 20 dive kana trubuj te ovel o palino vakti lacharibnaske i nevi Radji,telal kaste ka delpes thaj olaki bukjaki programa te ovel dikhli ko Sobranie, thaj palo adava buteder hangonncar e istonake te avazinkerelpes.
👇👇👇
Денес претседателката на Република Македонија, Гордана Сиљановска-Давкова,во Вилата Водно му го додели мандатот за формирање на новата Влада на претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски.

Од денес започнуават да течат и роковите за формирање на нова Влада, мандатарот во рок од 20 дена треба да му поднесе програма на Собранието и да го предложи составот на Владата, која треба да биде избрана од страна на Парламентот со мнозинство гласови од вкупниот број пратеници.

Се очекува новото владино мнозинство да го формираат ВМРО-ДПМНЕ со 58 пратеници, ВЛЕН со 14 пратеници и ЗНАМ со 6 пратеници.