Đjikaj i Rađji rodela te kuvelpes ko lavkeriba đjenibaske ko EU- Opozicija rodela Alosaribe

750

Битката за датум за преговори отвори жестока македонска офанзива во триаголникот Брисел-Берлин-Париз, но и на домашен терен. Додека власта води битка за датум, опозицијата смета дека таа битка е веќе изгубена – повикува на формирање техничка влада и одржување предвремени парламентарни избори. Ова се случува во деновите на последните политички обиди на Скопје да го сврти вниманието кон постигнатите резултати, во очекување дека по 10 препораки од ЕК конечно треба да ја кренат рампата на ЕУ.

По дводневната посета на Брисел, вицепремиерот за европски прашања Бујар Османи и министерот за надворешни работи Никола Димитров, вчера престојуваа и во работна посета на Париз, а премиерот Заев веќе се подготвува за Берлин. „Следната недела ќе бидам во Берлин за нашата економска агенда. Очекувам потврда за средба со германската канцеларка Ангела Меркел“, најави премиерот.

Не помалку скептична е опозициската ВМРО-ДПМНЕ. Потпретседателот на партијата, Александар Николоски, прогнозираше дека годинава земјата воопшто нема да добие датум за преговори. „Не јуни, туку и јули и октомври се невозможни.

Јас не гледам кое чудо Заев ќе го направи отсега до октомври – а тоа се три месеци сосе годишни одмори, за во октомври големите европски сили да речат: ‘Добро, сѐ е во ред’. Навистина не гледам кое е тоа чудо. Напротив, мислам дека државата ќе оди само назад“, изјави Николоски во гостување на ТВ „21“.

O baro tavdipe thar lavkeribe  bašh i Republika Utarali Makedonija te khuvel ko đjenipa ko EU tavdela thaj i ponodorig, sasti Rađji Makedonijaki thani telal skocentracija te kerelpes  sa  te šhaj te tavdel o lavkeribe đjenipaske i Makedonija ko EU.

Premieri  Zoran  Zaev havlarela turlija misafirlukoja ko raštre thaj ko dikhibe e maj učhe vastalunensar thar raštre save thane đjene ko EU te šhaj  te  anlarelen ki decizia so si paluno vakti i Makedonija te astarel poro drumo ko than saveske kerga but buti ko palune berša, vizita ano Brisel, Berlin thaj Pariz odola ka oven sar prioritetna puvja kasaja  valani te bešelpes thaj te kerelpes lafi.

 

Numa đjikote i aktuelno Rađji leljarela piri buti prekal Evropake puvjenge liderensar, i Opozicija thar Makedonijako Khedipe vazdela o pučipe  thar akava tavdipe thar lavkeribe đjenipaske e Makedonijako thano nakavdo than nikana nane akanasaske te resarelpes, vakeribnaja na Juni, Juli  thaj vi o Oktomvri i Makedonija nane te tavdel lavkeribnaja bašh đjenipe ko EU.

Amen našti te dika disavo čhudo te kerel o Zav kana dikhlo si sa, akana tavdela  e odmorija  thaj sar vov pakala e bare Evropska liderija te vakeren šukar si, numa akava čhudo šhaj te ovel e Zaeveskoro odoleja so ka legarel amen salde po palal thaj palal, vakerga  o Nikolovski  ko misafirluko ki TV 21 .

 

Hazri kerga:Roma Press