E Romen na mukhena te khuven ani khangiri ki Slovačka

276

На истокот на Словачка, Ромите имаат свои верски служби. Не им е дозволено да присуствуваат на масите во црквите заедно со другите жители на селото. Кога еден свештеник се обидел да го смени, тој бил нападнат и неговиот автомобил е оштетен.
Во Пашовска Нова Вес, Ромите,иако католички,не им се дозволи влез во црквата.
Никогаш никој не рече дека можеме да дојдеме во црква. Ние секогаш ја одржувавме својата маса надвор овде, ако врнеше дожд, ќе влегувавме во една од куќите. Исто така на секоја богослужба имаме 70-80 Роми, вели Андреј Цервенјак, селски старешина за германските медиуми.
Тука, Ромите изградија капела со поддршка од Германија. Во сабота, наместо во недела, таму доаѓа свештеникот Мирослав Туршик.
Долу во црквата, тие се срамат одсиромаштијата, а децата се срамат од белите деца. Тие мислат дека се помалку вредни, затоа сакаат да останат тука, вели свештеникот.
Во близина е местото на Сариске Јастрабје. Свештеникот ги покани Ромите во црква за недела на миса, но тоа не заврши добро.
Словачките верници се побунија против присуството на Ромите, дури и користејќи спреј за да го испрскаат автомобилот на свештеникот.

Ani Slovačka na mukhena e Romen te len than ani misa kana valani te ikheren pumare kurkoneskiri thindal ani khangiri.ki mangin kana mangla jek svešteniko kodo te iranel te šhaj te kuven vi e Roma andre ani khangiri ani misa kodo na agorkerga šukar agaar sar von so gndinge.

E Roma ani akaja khnagiri resarena 70 đi 80 Roma thaj von piri misa sakana kerena la anglal i khangiri aso kana dela peske biršim kuvena ano kher andre vakerla o sveteniko, numa tar Roma lađjana vi te kuven andre sostar na đjanena sar ka diken olen e parne čhave, sostar ola gndinena so si po naimportatna tar olendar.

Aso o svešteniko kana akharga e Romen ani misa na agorkerga šukar sostar but e Slovakija pakavutne na mukhle odoca thaj sine mujal e Roma te khuven ani khangiri.

Hazri kerga: Roma Press lendo tar portal Udar.net