Familija Hajrizi beršensar kamela i Kanada te kerel olenge deportacija..

446

Romengi phari resarin resrela đji sasti Evropa, thaj odova hem đji Kanada, avdive przentirinaja tumenge jek Romani historija jeke Romane jerijesko sav beršensar palpalal marenapes e sistemoja thaj i malverzacija savi kergapes upral olende thaj pal odova akana isi čačipe te kerelpes olenge vi deportacija.

Ano inboh ko amaro imelo tar Roma Press sar media savi sasto dive kamela te hramonel baš sa o resipe e Romengoro,resla amenge haberi rovavne hangoja te iklova olenge ano anglalipe thaj te ulasq sa tumensar olengi đjivdipnaski pgari situacija tar familija Hajrizi save đjivdinena ani Kanada.
Olengi mangin amendar sas jek, savore te drabara bas akqjq familija thaj te šunas o čačimos e Romengo buvle ani Evropa.
Drabaren teleder ani Makedonikani čhib..

ОТТАВА – Што правите кога Канада е единствената земја што некогаш сте ја знаеле, но имате ризик да бидете депортирани?
Понекогаш само сакам да си го бутам лицето во перница и само се обидувам да врескам “, вели Камила Хајризи. Таа вели дека депортацијата на нејзиниот татко е тешко да се справи бидејќи се бори да ја утеши нејзината мајка.
Приказната за семејството е комплицирана –
Хајризи вели дека тие пристигнале во Канада на 12 февруари 1997 година како семејство од пет деца. Во тоа време, таа ќе беше најмладата на само две години. Нејзините постари сестри беа три и седум. Тие немаа какво било прашање во врска со шверцувањето во британска Колумбија со нивните родители кои бегаат од војната уништена Југославија и малку да се направи со трнливиот пат што води кон она со кое се соочуваат денес.

„Шверцеро им рече на моите родители дека треба да се идентификуваат како Албанци затоа што Ромите тогаш не се барале никаде во светот“, вели Роксана Хајризи. Таа вели дека нејзиниот татко го зел тој совет, додека нејзината мајка тврди дека е Ром.
Ромите историски се нарекувале „цигани“ и биле предмет на насилство во многу делови на Европа. И нетолеранцијата продолжува и денес. Во април оваа година, независен експерт на Обединетите нации повика на итна акција за прекинување на дискриминацијата и борба против расистичката реторика против Ромите – најголемата малцинска група во Европа.
Роксана смета дека нејзиното семејство не би било во ваква ситуација доколку не беше за повторена адвокатска небрежност на нивното досие. CTV не е во можност самостојно да ја потврди изјавата; но таа тврди дека има неколку погрешни чекори, како што не успеала да обезбеди преведувач во 1997 година, поранешен адвокат не успеа навремено да достави документи за нивната апликација за статус на бегалец и тоа беше одбиено.
Роксана сега има забелешка на доктор од 16-ти декември, дијагностицирајќи ја со бронхитис и пневмонија. Услови што таа ги разви откако се кампуваше осум дена во близина на Споменикот на војната преку канцеларијата на премиерот со надеж дека ќе го привлече неговото внимание.
Засега нема одговор на барањата за средба со него, укажува во испратената реакција до редакцијата на Рома Пресс како Ромски медиум Роксана Хајризи.

Roma press- reakcija dendi tar Roksana Hajrizi