Grkija thaj Bosna anela policijako ari ano so duj raśtre..

300

Tar o karantini savo si ande akhe panđ dive, i Grkija  kerlapes hazri te anlarel policijako ari sa sebepeja savo si but baro o numero tar nasvale thaj but e dizutne na ikhernapes ano arakhipe. Ano jekh i raštra tani fuhalimi odoleja so o meribe tar manuša ano dive lingarela 40 manuša.

I Bosna thaj Hercegovina jekhajek anela policijako ari sa sebepeja so ani akaja raštra na ikhernapes telal e anglal akharina e ministeriumestar so trubul te arakhenpes. O na mukhipe phiribnasko ka tavdel ani sasti raśtra ki Bosna thaj Hercegovina.

Покрај каранитинот што е веќе на сила пет дена, Грција од петок воведува и ограничувањето на движењето на граѓаните, од 21 до 5 часот. Одлуката доаѓа откако било констатирано дека има непотребна раздвиженост на граѓаните. Веќе три дена по ред, бројот на починати од ковид-19 во Грција е над 40 лица дневно, а од ден на ден, сѐ повеќе се зголемува и бројот на пациенти приклучени на апарати.

Полицски час од 23 до 5 наутро воведе и Босна и Херцеговина. Забраната за движење се однесува на територијата на целата федерација БИХ, а од одлуката, ќе бидат изземени оние кои работат во смени во текот на ноќта, како и јавните службеници кои работат на спроведување на мерките.

Roma Press lendo tar:https://kanal5.com.mk/grcija-i-bih-voveduvaat-policiski-chas/a447671