Intervju: Ekskluzivno o Spasovski vakerela ko MVR trubuj te oven but pobuter bukarne Roma.. Video

1263

Ano intervju kerdo e Ministereja bash Andrune bukija o rajo Oliver Spasovski, kergem puterde lafi bash sa e teme save si phanle e Romencar ani Republika Makedonija numa thaj bash e themakoro arakhipe.

Maj but achilem ani tema lavkeribnaja bash o balanseri thaj oleskiri zloupotreba savi kerlapes maj but upral amari Romani khedin, kergem lafi bash o bukarnipe e Romengoro ko struktiure tar MVR, bash e policijako oddelenie ko Suto Orizari thaj save problemencar arakelapes thaj panda but aver.

Teleder dikhen o linko bichaldo tar video.

Министерот Спасовски во интерју за Рома Пресс укажа дека Ромите се констутивен народ колку што се и македонците на оваа наша современа македонска држава.
Ромската заедница е една од најлојалните граѓани на Република Северна Македонија и тие учевствуваат на сите демократски процеси во нашата држава.

Околу стабилноста и безбедноста на нашата држава Спасовски говореше,постојат многу безбедносни предисвици пред нас,ние како држава сме на една извонредна геостратегиска позиција и истата е важна за економскиот развој која претставува голем предизвик.

Во продолжение Спасовски говореше за правичната застапеност на Ромската заедница во Р.С.М,поврзано со балансерот како и неговaта злоуппотреба, воедно укажа дека балансерот во права смисла беше донесен за да има правична вклученост на помалите заедници во државната и јавната администрација.

Кога говориме за застапеноста на помалите заедници во структурите на МВР,посебно за Ромската заедница можам да укажам дека не е на задоволително ниво.

Во продолжение следете видео интервју со Оливер Спасовски-министер за внатрешни работи.

Видео..

Hazri kerga:Roma Press, kamera Fuat A.