Makedonija thaj Albanija khuvenali ja na ano tavdipe o lavkeribe e Evropake Unijaja

296

Дел од Европските весници за можните преговори со Македонија и Албанија за влез во ЕУ. Холандските дипломати ке ја отфрлат секоја одлука за време на министерскиот состанок во Луксембург за отпочнување на преговорите за членство на Македонија и Албанија во ЕУ Меркел ке врши оштар притисок врз Макрон тоа да не се случи

Освен, Франција, Холандија и Данска останатите членки меѓу кои е Германија предложија да се започнат преговори за членство во ЕУ со С.Р Македонија пред крајот на ова година. За Албанија според Германија ке треба малку време поради исплонување на повеќе услови.

Повеќе од десетина држави на ЕУ притискаат напорно да ги отворат разговорите за пристапување со двете земји од регион кои се на влезот на блокот и е длабоко измачен по распаѓањето на СФР Југославија.

Земјите членки на Унијата кои вршат притисок, Македонија и Албанија да започнат преговори со Унијата во своите извештаи наведуват дека постои голема опасност кон овие земји ,од проруско, кинеско и турско влијание со што би ги одвлекле овие балкански земји во спротовен правец од Унијата.

ЕУ аплаудира на историското решение за името меѓу Скопје и Атина, кое со години ја блокираше кандидатурата за членство на Македонија, многумина во ЕУ се длабоко загрижени за рекордот на Тирана за корупцијата.

Француските претставници пренесоа дека претседателот Емануел Макрон допрва треба да размисли. Макрон е сеуште е со став дека сеуште не е време за прием на нови членки во Унијата без реформи внатре во Унијата и прашањето со Брегзит на В Британија.

Во Холандија, парламентарната расправа по ова прашање се очекува не порано од 15 октомври. Некои во Брисел веќе очекуваат холандски дипломати да ја отфрлат секоја одлука за време на министерскиот состанок на ЕУ во Луксембург во истиот ден.

Секоја одлука за почеток на разговорите за пристап бара едногласност од сите држави на ЕУ и Хаг во минатото беше попозитивен за Северна Македонија, додека беше против преговорите со Албанија.

Ако министрите на ЕУ не успеат повторно да се договорат, прашањето може да ескалира на самитот на националните лидери на 17-ти до 18-ти октомври во Брисел.

Според овдешните медиуми, се навестува оштар притисок од германската канцеларка Меркел врз францускиот председател Макрон да ги прифати почетокот за преговори на ови две земји за влез во ЕУ.

I informacija lendi tani tar hramome Evropake medije vakerindor pal o aspiracie baś tavdipe tar lavkeripe kuvibaske ano đjenipe Evropake Unijaja, hramome tar Muhađer Sulejman ( Solomon).