Palpale bichaldo havlaribe ko MVR bash chivde eksplozije ano 7 skole..

414

Avdive palpale bichalde havlaribe dji ko SVR – Skopje sar vakeripe chivde bombe ano evta diklovne ki dis Skopje.

Pali resardi informacija sigo e bukarne tar MVR gele ko tana e siklovnenge thaj thavdinga te kerelpes evakuacija e sikhlenge (ucenikoja) thaj ko thavdipe kerlapes antiteroristikane dikhipe ko thana savende dengapes anglal haberi.

O Ministeri bash andrune bukija Oliver Spasovski ano poro fb.profili vakerga bash disave podatokoja save resarena dji ko mvr bash e asavke haberija ko skole eksplozije, thaj buvle vakerga bash o mvr kerela sa te arakenpes e manusa save bichalena e mesazoja thaj savo si o motivi e mesazongoro.

Ano jek vakerga kobor vakti hardjinelapes tar o vakti e bukarnnengoro tar i policija thaj sa e timoja, pa palo odova thaj chivibe dar ko skole, ko roditelija jerije e chavorengere,ko institucie thaj sa o aver.

Numa ko agor vakerga o Spasovski,sa e analize kerde tar vastalune ko MVR lingarelalen ko chache riga kastar sa akava resarela, numa kana sa ka ovel hazri tadani i sasti informacija ka ulavenla savorencar o MVR, tadani ka pendargovel koj sa besla pal akala mesazoja save bicalenapes sakova nevo kurko.
👇👇👇
Денеска во СВР Скопје околу 9.30 часот е пријавено дека на електронска адреса на седум училиштe во Скопје е упатена закана за поставена експлозивна направа. Веднаш по добиените пријави, од полициски службеници се преземени мерки за безбедно евакуирање и во тек се антитерористички проверки и се преземаат мерки за расчистување на случајот, соопштија од МВР.

Министер за внатрешни работи Спасовски укажа дека ова што се случува во изминатиов период навистина не вознемирува сите нас, и граѓаните, и наставниот кадар, и родителите и повеќе пати реков дека иако е хибриден напад, сепак е нешто што предизвикува вознемиреност и претставува монструозен чин во однос на тоа што се прави – дали е најавата за бомба во Јавното сообраќајно претпријатие, дали е најава за бомба во училиштата.

Постојат неколку карактеристики во однос на пријавите, не само дека се случуваат во последните три работни дена во неделата, тоа е една од карактеристиките.
Се случува да биде во една смена, значи кога само тие одредени класови и наставен кадар се на смена итн.,

Вклучени се повеќе оддели во рамките на Министерство за внатрешни работи, не е само Одделот за борба против тероризмот и екстремизам. Веднаш се вклучува и Одделот за компјутерски криминал и дигитална форензика. Секако дека организиран криминал целото тоа го покрива и сите тие податоци коишто ги добиваме и Секторот за меѓународна соработка се враќаат назад, се анализираат за да се обезбедат доказите.
Интезивно работат сите служби коишто е потребно да работат и во голема мерка имаме дојдено скоро до крај во однос на еден дел од истрагите, па да видиме што ќе покаже до крај обезбедувањето на доказите и секако дека благовремено ќе се информира јавноста во однос на целиот случај.

Roma Press