Tikno Rom savo mangela peske love ano Varazdin kerga nadikhlo šukaripe

220

Џентлмен од Каковец, Дин Посавец, минатиот петок во Вараждин пазареше со својата ќерка. Тие го оставија својот автомобил во голема градска гаража и кога дојдоа да платат за билет за паркирање, на нивно место дојде дете, просјачко момче Ром. „Не престанувам да размислувам за ова момче“, рече Посавец во интервјуто за Телеграма денес. „Морам да го најдам, тоа е мојата мисија сега“, додаде тој. Зошто беше толку потресен од ова момче, тој го опиша во статус што стана вирален во последните денови. „Ја возев ќерка ми од Чаковец во Вараждин, бидејќи тој таму учи средно училиште за да купи книги. Паркираме во градската гаража, правиме купување и одиме кај машината за вендинг за да платиме. Момче Ром со испружена рака во која имаше неколку линкови се приближи кон нас и рече: Чичко, те молам, нешто мало за храна, а јас, како и секогаш сум, се шегувам и велам: Сега, сепак ќе мора да ми позајмиш билет “. опишани Посавец. Од мојата шега се појави најубавата приказна. Значи, паркинг часот чини 5 куни, тоа не го знаев. Зедов четири куни од џебот и ја ставив во слот-машината. Машината за вендинг ми покажа недоволни средства или нешто слично, веќе не се сеќавам. Во суштина, ми недостасуваше една куна. Малиот Ром сè уште стои крај нас, гледа во машина за вендинг и велеше, потребна ви е друга куна, и ја стави раката во џебот и извади ја монетата на куна.

Dentlmeni  taro Kakovec, Din Posavec,naklo panštoo di  ano Varazdin  kerga kinobikinipe  pire čajorija. Ola mukhle piro tomofili ano baro parkingo thaj kana agorkerge  thaj ale ani garažaki trafika te pukinen o bileti parkiribasko, dji olende alo jek čhavoro, Rom savo mangela peske love tar manuša. Na bistrava nikana te gndinav baši akava čhavoro, vakerga o Posavec  ko intervju baš  Telegram. But si mange importatno te arakav akale čhavore, akana tani odoja miri misija, docivga vov.

Sostar anglo me jaka sas akava čhavoro hari daravutno, dromarinava o drumo tar Cakovec dji o Varazdin sostar voj odorig djala ani siklana te shaj te kinav olake lila.

Tadani kana valani te pukina o parking avela jek čhavoro rodela mandar love, thaj me sar sakana maj anglal kerava olensar hari peras, num ate chivav love ano bankomati bas o parkig chivava salde star kune a mange trubul pand kune, thaj o aparati rodela panda jek kuna, tadani o čhavoro vakerla trubul tut panda jek kuna te mangla te iklove tar parking, čhivela poro vas ani piri djepa thaj lela pestar jek kuna thaj čhivela ano aparati.

Pal odova vov ikherla sas iponodorig I lipa ano vas te shaj me te mukavle vov te chivel I paluni kuna, me thaj mi chaj 18 bersengi achilem bizi sama  dikindor so kerela o Rom.

Pobuter drabaren ano akava linko http://www.romskiportal.com/2019/08/23/

Hazri kerga:Erdjan M-Roma Press