SDSM- O Penzie ka resaren dji ko 30.000 milja denarija

213

O Penzie ka resaren djinko 30.000 milja denarija, bajrovipe pashe 9 milja denarija jali posukar vakerdo upreder 40% pobuter dji ko 2028 bers.

Akava uchipe ka resarel sar rezultati tari metodologaja taro presmetke e penzijenge kerdi tari aktuelno akanutno Radji, kana kerga o iranipe ko kanoni bash penzisko thaj invalidsko osigurivane.
👇👇👇
Просечната пензија ќе биде 30.000 денари, што е зголемување од скоро 9.000 денари или над 40% до 2028 година.

Овие покачувања ќе се случат како резултат на новата методологија за пресметка на пензиите која оваа Влада ја воведе со измена на Законот за пензиско и инвалидско осигурување.
На овие покачувања, новата Влада предводена од СДСМ ќе обезбеди и новогодишен пакет од 6.000 денари за секој пензионер“, изјави Фатмир Битиќи, коносител на листа на кандидати за пратеници од Изборна единица 2, на „Коалицијата за европска иднина.