Brussel – Protestija tar dizutne, phanle majhari 200 manuśa- dikhen Video..

851

Brussel ano Protesti, e dizutne organiziringepes prekal socijalna mreže thaj resarena angla o thana e Policijake, o protesti tano mujal o merke tar i Korona.

Maškar o demonstrantoja isi phanle maj hari 200 manuśa, i policija akharela ko halovipe thaj rodela e dizutne te iranenpea ano pumare khera te śhaj te na oven pobare zoorija te keren upral olende thaj te čhivenpes ano policijake stanice.

Sar so vakerena amare informacie tar teren reporteri tar Brussel vakerlapes so sigo bajrovela o numero tar avibe e dizutnengoro tar sa e dizja, numa thaj pohari bajrovena e tenzie..

DIKHEN VIDEO..

 

БРИСЕЛ – И покрај забраната, демонстрантите сепак доаѓаат во Брисел денес недела и тоа  на две демонстрации против мерките за корона. Полицијата е масовно присутна и веќе изврши 200 апсења. „Има напнатост“, укажа наш репортер пд местото на настанот.

Демонстрантите денес сакаа да демонстрираат против мерките за корона кај Атомиум и близу Централната станица, но тие демонстрации беа забранети од полицијата. Социјалните медиуми сепак повикаа луѓето да дојдат во главниот град. За да се спречат излегување од шини или немири, полицијата е масовно присутна на централните станици во  Брисел.

Секој што виси околу станицата или не сака да замине, ризикува да биде уапсен. Полицијата сака да спречи луѓето да се соберат да демонстрираат. „Потсетуваме дека нема дозвола да се дојде и да се демонстрира. Силно ве советуваме да не доаѓате во централната станица Атомиум или Брисел “, се вели на Твитер.

Hazri kerga: Romando A.-Brussel