Djemiliana Abdulova promoviringa peseskoro avgo lil..

680

Jektodi tar o kurko(Ponedelnik)03-to Juli taro 19:00 o ari ikerdili promocija thaj performansi taro avglo lil,, A Small Roma Memory Book”- Avtori Djemiliana Abdulova.

Promocija ikerdili ani,,PrivatePrintStudio”-Skopje, thaj von beshena palal akava proekto sar izdavaćija.

Avgofori anglal o khedime dikhlapes jek nevo promoviriphe lileske,sostar i rajni Djemiliana Abdulova kerga o promoviriphe peseskere performanseja.
Hośhibnaske akava tano avgo lil bash i terni kulturaki bukarni savi gajinela i Romani chib, numa thaj kamela te ćhivel i mangin ano terne Roma te oven gajatorija, avtorija pobut Romane pustikonge(lila).
Akava lil tano saikherimalo ano duj chibja thaj odova ki Anglikani/Romani ćhib.

Panda jekvar ko anav kotaro Roma Press mangaja bash i Djemiliana Abdulova panda but baro sukcesi thaj resipe ko pobut ućho nivelo ko hramoviphe.
👇👇👇


Вчера 03 јули 2023 година,со почеток во 19:00 часот во,,PrivatePrint Studio”Скопје, се оддржа промоција на книгата “A Small Roma Memory Book”, авторско издание на Џемилиана Абдулова во издание на студиото.
Инаку проектните активности беа поддржани од фондацијата Принц Клаус од Холандскиот град Амстердам. Книгата се промовираше во ново модерен начин со тоа што авторката Џемилиана го промовираше пред присутните со перформанс насловен„Кои сме ние”.

Книгата содржи авторски текст на Џемилиана надополнет со изјави од уметници, дизајнери и музичари и тоа: Муамед Маликовски, Џамбо Агушев, Амет Јашар, Сами Осман, Симеон Атанасов, Ернест Ибраимовски, Фејме Мустафова и Хајдар Зекир, а вклучува и текстови од Севдија Демирова Абдулова, Мирдита Салиу и Љатиф Демир,исто така на авторското дела има содржини од фотографии превземени од архивите на Џемилиана Абдулова, Сами Осман, Театар Рома и Муамед Маликовски.
Тоа што за прв пат за една културна работничка издвојуваме да ви укажеме дека соддржински книгата е испечатена двојазичнна и тоа на англиски и ромски јазик.