Duje divesengi uchi delegacija tar EU ka oven misafirija ani Makedonija..

615

Duje divesengo misafirluko tar ucho pretstavniko Evropake Unijako Žosep Borel ka resel avdive ani Makedonija.
Sar so havlarelapes o Borel,ka ovele buti te ovel lingarutno delegacijako tar o EU ano 16- to khedipe tar o Konsili bash stabilizacija thaj asocijacija maskar o EU thaj Utarali Makedonija.

Ano jekh o Žosep, ka dikhelpes e Premiereja Kovacevski, Presidenteja Pendarovski, Ministerkaja bash askerengo arakhipe Slavjanka,presidenteja tar o Khedipe Talat thaj panda bute politikane pretstavnikonencar thaj importatna institucie tar i them Makedonija.
👇👇👇

Жосеп Борел,Високиот претставник на ЕУ за надворешни работи,безбедносна политика и потпретседател на Европската комисија, денес и утре ќе престојува во официјална посета во Македонија,како што се најавува дека Борел ќе ја предводи и делегацијата на ЕУ на 16-тиот состанок на Советот за стабилизација и асоцијација меѓу ЕУ и Северна Македонија.

Борел,ќе оствари повеќе билатерални средби, меѓу кои ке се сретне со Премиерот Ковачевски,Претседателот Стево Пендаровски, министерката за одбрана Славјанка Петровска,со претседателот на Собранието Талат,замениците-претседатели, координаторите на политичките партии и претседавачи на Националниот совет за евроинтеграции и на Комисијата за европски прашања при Собранието на Северна Македонија.