Presidentska thaj parlamentareske Alosaribe ani Srbija 2022 berś..

227

Ani Srbija avdive ikergovena prezidentska alosariba,anglal vakteskere parlamentareskere alosaribe, alosaribe ano Khedipe e Belgradesko sar thaj alosaribe ano 13 dizja thaj komune.
Nijami(pravo)dejbaske poro hangoipe isi 6.502.307 dizutnen, save dena poro hangoipe ano 8.267 alosaribnaskere thana.
👇👇👇
Во Србија денеска се одржуваат претседателски избори, предвремени парламентарни избори и избори за Собранието на Белград и уште 13 градови и општини, а право на глас имаат 6.502.307 граѓани, кои гласаат на 8.267 избирачки места.

Избирачките места се отворени во седум часот, а граѓаните го остварат своето гласачко право до 20 часот. Според податоците на РИК, до 10 часот гласале 9,59 отсто од гласачите, јави дописникот на МИА од Белград.