Туристичките агенции нудат „сафари“ во ромските населби во Литванија! Каде е ЕУ?

315

Во Литванија, турнејата низ ромските заедници е дел од главната туристичка атракција. Околу 2.000 Роми живеат во литванскиот главен град Вилнус, а туристите кои се „привилегирани“ да ги сметаат за голема туристичка атракција ги третираат како „животни на сафари“, додека од друга страна, туристичките водичи нудат „екстремни турнеи“ „Од нивните села во Литванија. Според британскиот Express.co.uk, туристичките водичи ги претставуваат ромските туристи како атракција и ги носат на гледање, додека ги етикетираат како легло на проституција и зависници од дрога и го претставуваат својот дел од градот како „грешен“.

Компанијата, позната како Духови, исто така ги нарекува ваквите посети „екстремен предизвик“.

Ромскиот пејач и активист Квик за „Политико.еј“ изјави: „Не разбирам како некој може да стори такво нешто и да ги натера луѓето да не гледаат во нас“.

Членовите на ромското население не ги прифаќаат овие туристички посети и се жалат дека се срамат од тоа. Една жена која живее во ромскиот град Киртимаи исто така остро ги критикуваше овие туристички патувања. Таа рече: „Секако дека се чувствувам непријатно и се срамам кога луѓето доаѓаат да нè гледаат на овој начин, така што ова не е зоолошка градина“.

ROMA PRESS – LENDO TAR UDAR.NET