1- Septemvri thavdinga o 2022/2023 beršeskoro sikhloviphe..dikhen video

381

Avdive 1-Septemvro thavdela e bersheskoro sikhlovipa 2022/2023 bersh, upreder 250 milja chavore trubuj te oven avime ano skhole, thaj pali duj bersha o thavdipe tar edukacijako procesi nakhela bi protokolija thaj ucharipe e muja(maske).

Ani Komuna Suto Orizari o timi tar Roma Press kerga vizita ano duj fundavne sikhlovne (osnovna) BRH, 26 juli thaj jek maskaruitni (sredno) Saip Jusuf, dikhlapes e asavune muja tar hem tikore chave save si olenge avgo dive te kuven ano sikhlovne, mangaja olenge bah thaj ucho sikhlovibnasko proces ano sikhlovibnasko 2022/2023 bersh.

Денес започнува учебната 2022/2023 година, повеке од 250 илјади основци и средношколци ке бидат физички присутни во наставата, по две години од пандемија денес стартот започнува без протоколи и заштитни маски.

Во Општина Шуто Оризари започнуваат со наставен старт основните училишта Брака Рамиз и Хамди, 26 јули како и средното училиште СУГС-Шаип Јусуф.

Како што не известуваат раководителите на училиштата,денес сме спремни за започнуване на учебната година со особено задоволство ги очекуваме најмладите прво одделенци во нашите основните училишта.

Министерот Јетон Шаќири вчера на прес-конференција истакна дека МОН е многу поподготвено од претходните години затоа што на првиот училишен ден ќе има за сите ученици – материјали за учење за прво, второ, четтврто и петто одд како и учебници за останатите одделенија во основното и за средното образование.

Во прилог видео.. прием на дечината во учебната 2022/2023

Hazri kerga:Roma Press