17-Evropsko prvenstvo – O Šou ko fudbal taro erat thavdela..

283

Foto lendo taro EURO 2024

Taro avdive dji ko 14 juli, fudbali ka ovel ko fokusi tari evropa,avdisutne khelibnaja maskar ki Germanija thaj Škotska ka ovel dikhlo o starti e kontinentalninane turniresko savo ka ikergovel 30 divesa.

Kana khelena e bare fudbaleske alava, tadani sasto sumnal kuvela ko stop, fokusi salde achovela ko fudbal thaj ko terenija savende khelelapes, akava fori sa adava resarela ani Germanija. Ano akale berseskkro anglothan ka khelen 24 reprezentacie ko 17- Evropako prvenstvo.
⚽️👇
Од денеска до 14 јули, фудбалот ќе биде во фокусот на европската јавност, со мечот меѓу Германија и Шкотска ќе биде означен стартот на континенталниот турнир кој ќе трае точно еден месец.
Кога се играат големите фудбалски турнири, светот запира, фокусот е кон топката која се тркала по теренот, овојпат тоа ќе се случува во Германија. 24 репрезентации ќе учествуваат на 17- Европско првенство.
Бранител на трофејот е селекцијата на Италија која пред три години на пенали ја совлада Англија на Вембли и го крена големиот трофеј.