Blog

Колумна: Прифакаме заблуди наместо вистини..

Sajdime, Moro avdisutno hramiphe teleder tano ani Makedonikani chib sebepeja te shaj halovena o Roma save fuhalibnaske thaj ko 21 zamani na sikhlovena peseskkri chib. Ano moro avdisutno hramiphe vakerava bash o nakhlo vikendi savo anga na jek gndipe maskar e drabarutne(citatelija) taro Roma Press thaj pakhavaj hem ko avera Romane medije.

Ko tikoro hramoviphe manglum te vakerav,lokho tano kana teubuj te khuva o churika maskar amende ko Roma,numa kana trubuj te maramen averencar tadani phareste kheraja odova. Akav kurko kergapes odoborom bilache lafija upral o Romane medie sar te vakere amen sijam olenge o prioriteti maskar sa e bare problemija savencar arakenapes e Roma ko baro sumnal.
Odoleske o akharipe mere avdisutne hramovibnaske tano,,Mangaja pobuter te pakha ano hohavnipe aso but hari ko chachipe”.
👇👇👇

Покрај хаотичната состојба на Ромите во сите сфери на нашето опкружување во време на економска, здравствена, енергетска па и политичка криза со тоа што ромите со маки и тешкотии го затвараат секој нов месец крај со крај практично само преживуваат и се уште ние прифаќаме заблуди наместо вистини.
Денес активно говорат самобендисаните,суетните, фрустрираните со тоа што користат секакви термини во својот префинет вокабулар за да се докажуваат попаметни едните од друѓи.

Во што е поентата?
Ако го говориш добро македонскиот јазик тебе те прави попаметен или поголем интелектуалец од останатите. СЕ поставува прашање зошто толку голема енергија не се придава за изучување и говорење на нашиот/вашиот мајчин јазик(Ромски).
Зошто и денес кога живееме во современо време вие полноглавците и фб.фалбаџиите дома со вашите деца не го говорите Ромскиот јазик, дали повторно ке најдете некој друг(нов)начин да укажете на нова причина за неговорењето на вашиот јазик.

Сведоци сме дека на последните збиднувања со нападите врз сите Ромски медиуми,интернет портали како јавни гласила и сл.се мобилизираа само од неколку објави со кои делумно сакавме да се обелоденат а во спротивно наидовме на лични навреди,умаловажувања,непрофесионалци,неписмени, токмаци и слично.
Без разлика на вашите разно разни форми за уплашувања,притисоци сепак ние продолжуваме да бидеме гласни и да укажеме на сите работи и пропусти за која треба да биде информирана пошироката јавност.

Се согласувам со вас дека ромските медиуми не располагаат со голем тим со кои можат да бидат дел од сите збиднувања(активности)поврзано со Ромите и со медиумската работа,но едно заборавивте дека тие исти Ромски медиуми со години работат без проекти,спонзори,реклами а секогаш се во пресрет на својата заедница.
Инаку,дел од колегите(ромски новинари)скоро сите работат доброволно и без хонорари со желба што сите тие имаат најмалку 30-годишно работно искуство на оваа фела.
Исто така еден голем дел од колегите новинари имаат завршено средно и високо образование за кои истите беа дел од финансираните обуки за вештини и курсеви за новинари(МИМ).

Медиумската работа како професија е ценета и благородна работа,денес работата на јавните гласила е битна во креирањето на јавното мислење во едно демократско општество.
Ние како веб портал(Рома Пресс) не располагаме со наш буџет или финансирани проекти каде можат да се мотивираат кадрите и да се професионализираат.
За горе укажаните добри сме кога ке ѓи пофалиме, рекламираме,форсираме и слично,но за истите им бодриме во очите кога ќе објавиме вест поврзано со мито,злоупотреба,корупција,грешки при финансирање на одредена активности тогаш тие започнуваат со сеопшта мобилизација на нивната војска искористувајќија својата севкупна сила и муниција против нас,па дури се користат и ниски омаловажувачки термини како непрофесионалци, незнајковци и дека новинарството за нас е хоби а не професија.

Сметам дека овој ваш концепт носи загрижувачки настани и треба внимателно да се одложат за да не се појават скоро или покасно спротиставени односи,сепак не треба да се заборави медиумската рака е широка,нашата заедница(Ромите)очекуваат сплотеност но и транспарентно однесување кога станува збор за проектни активности.
Мојата поента со денешниот напис е да ја споделам нашата заедничка грижа и вистина која се случува со нас Ромите,и небарем малку да ја разберат суштината за нашата работа со тоа што треба со заеднички сили да продолжиме напред и што помалку да се прифаќат заблуди наместо вистини.

м-р Севгул Абдула

Alen Rustemov(Rom) iranelapes tari Bugarija bronzeno pursakoja ki dis Bitola..

Alen Rustemov(Rom)tari Bitola ano akale kurkesko Balkanesko avgoniphe ko boks ikherdo ani Albena(Bugarija)lela o bronzeno medalji.

Sar so vakerena e informacie taro Roma Press pendjarindor e boksere Rustemov, kerlapes lafi bash bokseri savo pendjarela sukar i boksersko disciplina thaj vov sa but pashe te khuvel maskar o avgune thana numa palpalem kerlapes diso palal ko zavese.

Numa bash akava promoviriphe e dizjake Bitola, o Serutno e dizjakoro Toni Konjanivsko vakerga bash o Rustemov ka ovele dendi lovengi pursak ko ikheripe taro 50.000 milja denarija.
Ano jek o Konjanovski bicavga mesazo vakerindor bahtarina bash o bronzeno medalji taro Rustemov thaj bash o pozitivno prezentiribe ko promoviriphe e dizjake Bitola.

Alen Rustemov tano Rom savo djivdinela ani Bitola peseskere babaja thaj papoja, o djivdipe thavdela ko but djenipe ko jeri numa, oleske ko jeri isi panda phrala savendar djakerelapes te iklon śukar bokserija.
Bravo 👏 bahtarina bash o Alen Rustemov ko promoviriphe i Romani sportikani dusha taro timi Roma Press.

Ален Рустемовск од Битола(Ром)деновиве беше учесник на Балканското првенство во бокс што се одржа во Албена(Бугарија) на кое тој освои бронзениот медал.

Градоначаник на градот Битола Коњановски упатил честитки до боксерот Ален Рустемовски и најавил награда за постигнатиот спортски успех.
Укажуваќи дека уште еден наш битолчанец го потврдува спортскиот потенцијал на нашиот град. Општина Битола продолжува да биде силна поддршка за сите спортисти кои покажуваат врвни резултати.

Ален ќе биде награден од општината со максимално дозволената финансиска поддршка од градоначалникот во висина од 50.000 денари.

Рома Пресс

Taro 700 naevidentirime manusha ki them dji akana tane evidentirime upreder 300 manusha..

Ko Khedipe(sobranie) tari them Republika Utarali Makedonija,Uprava bash evidentiriphe e dizutnengo ko baro bijandipnasko lil(UVMK)havlarena so kerlapes buti bare sigaripnja maskar ko institucie MVR,MTSP thaj e biradjake organizacie te shaj e naevidentirime manušha sigo te oven hramime thaj te kherelpes olege reguliriphe kanoneja(zakon).

Sar so informirinena pal olengoro paluno khedipe thaj reguliriphe e naevidentirime manusengo taro numero 700 dji akana kergapes hramoviphe upreder 300 dizutnenge.

Akale mesazoja kamlapes te vakerelpes so pohari ama siguritetno e institucie halile o signali so si vakti te kerelpes reguliriphe akale dizutnenge sostar olaj tane djivde,djivdinena ki them thaj trubuj te ovelen regulirime status djivdipnasko.

👇👇👇
Во Собранието на Република Северна Македонија, Управата за водење на матични книги (УВМК) извести дека со засилено темпо во соработка со МВР, МТСП, граѓанскиот сектор -НВОите и други засегнати страни работат неевидентираните лица во матичните книги, по основ на Закон да бидат запишан – евидентирани во редовните матични кнги.

Од Министерство за правда укажуваат дека до сега, за 2 месеци, вкупно запишани во редовна матична книга се 310 лица, од вкупно околу 700 лица.

Hazri kerga: Erdjan M.

Анализа – Реакција на ПДПР за вчерашното интервју во Рома Пресс со Желјко Ј.

Sajdime teleder daja tumen shajipe te drabaren reakcija bichaldi dji ko Roma Press tari Romani politicko partija PDPR thaj olakoro Presidenti Aksel Ahmedovski.
Drabaren teleder👇👇👇

Анализа и Реакција на ПДПР за вчерашното интервју на Рома Прес со соговорникот од Србија гос. Желјко Јовановик.

1.Интервјуто беше со лице странски државјанин кој говореше за севкупната состојба на Ромите во државата кој во содејство со домашните петоколонаши подобрувањето на состојбата на Ромската заедница ја гледаат низ призмата на парите.

2. Од Разговорот јасно се потврди сомневањето дека основната цел преку новите фондови и староновите лица е да од политичката сцена потполно да се елиминираат Ромскиот политички блок за да Ромската заедница нема свои избраници кои директно ќе учествуваат во креирањето и реализирањето на јавни политики од интерес на нашата заедница.

3.Се потврди и фактот дека тие се главните виновници што не функционира единствениот Ромско Политички Извршен орган односно Министерството без Ресор кое разбирливо за нив го обезвреднуваат иако тоа беше основната алатка за директно учество на Ромската заедница во креирањето на политики за себе.
Признаа дека тоа е нивна грешка, понудија она што понудија на властите и не доведоа во незавидна состојба и сега замислете ги тие истите ѓи напаѓаат Ромските партии.

4.Како вчера така и завчера Ромските портали и лицата кои се занимаваат со новинарство крајно ги понижија и ги претворија во циркузанти споредувајќи ги со ,,Ајгара Бенд,, и ги доведоа на исто ниво поточно ги понижија и двете фели што е крајно неприфатливо и неморално.Ти доаѓаат дома и те вреѓаат без око да им трепне а некој пак се насладува по тие пусти хонорари.

5.Кон новинарите се заканија дека повеќе нема да ги толерираат затоа што наводно им вршеле ,,Тортура,, што е тешка кривичноправна квалификација.
Од нивното однесување неможе да се детектираат последиците од претходната тортура врз нив,немате видливи физички последици ниту пак повреда на менталното здравје бидејќи видно беше дека настапите им беа без страв,вознемиреност,без срам,и со доза на хумор и сатира и она што е најбитно никој не можеше да констатира дека вие новинарите сте опасни по личната безбедност-како главно обележје на тортурата.

6.Ги признаа грешките со Болничкото возило како и со пописот,од тука е заклучокот дека парите кои се вртат кај истите луѓе од нив создадени во јавноста понекогаш предизвикува и негативен ефект за очекуваниот резултат а на штета ем на државата ем на нашата заедница.

Краен заклучок: Соработката на надворешните сили со поддршка на внатрешните прави силно и страшно раскинување на Ромското ткиво на секое поле особено на политички план која е основната идеја водилка на таквата соработка.

Со почит
ПДПР

Intervju: Zeljko J. – Politicko sostojba e Romengiri bilachi, bash o direktorati hovavdilem ko trampipe e ministersko thaneja bizo resori.. dikhen video

Почитувани,во прилог ви проследуваме Видео-Интервју со гос.Жељко Јовановиќ со кого говориме за сеопштата состојба на Ромите во Македонија и пошироко.
Јовановик,укажа дека треба да се стави крај со спроведувањата на стратеѓии и планови,Ромите очекуваат конкретни и системски решенија.
Поврзано со активностите на новоформираниот ,,Ромски фонд” ќе се спроведуваат програми и решенија во областта на вработувањето, образованието,развојот на идентитетот, културата, јазикот и др.

Имаме многу работа,па дури и одвоените средства од 100 милиони евра би биле малку за потребите на Ромите во подобрување на нивната состојба.
За новиот европски фонд говоревме во различни и клучни теми отворено,транспарентно.
Јовановик укажа: Со години ние работиме да создаваме капацитети на нови политики за Ромите који треба да бидат базирана на нашите проблеми.
Денес/Сега е моментот кога имаме капацитет за таквите активности да ѓи водиме надвор од Фондацијата Отворено општество.

Говоревме и за активностите поврзано со движењето АВАЈА во Македонија,за грешките кои беа направени од брзите политички дневни активности во примерот со:Амбулантното возило за Шуто Оризари, спроведените активности со пописот,политичкиот дил поврзано со министерското место во Владата на РСМ во замена со дирокторат,а добиено само советничко место.
Во прилог проследете го видеото..

Sajdime, ano avutno vakti daja tumen shajipe te diken o video intervju kjerdo e rajoja Zeljko Jovanovik bash o Roma Press.

Kergem lafi puterdo bash pobuter theme phanle e Romencar, aktuelnipe phanle e nevutne Romane fondeja savo kamlapes ko anglalipe te thavdel peseskere budjeteja taro 100 milionija evrija dejime taro Soros fondacija.
O Jovanovik vakerga, dikhibdor sa e problemencar thaj o hali e Romengoro akala love ka oven but tikne te shaj amen keraja diso but baro, amari buti ko Romano fondi ka ovel so posig te bajrara but pobuter akava budjeti te shaj pheraja sa o valjanipe e Romengoro ko pobuter thema.

Kergem lafi bash aktuelna resaripe e Romencar tari Makedonija, aktivitetija phanle taro agaar vakerdo politocko dvizenje AVAJA savo akana aktivirinelapes ki nevo ,,Romani Demokratija”

Hazri kerga: Erdjan M. Nedmedin A.

Mensur Haliti bichavga puterdo mesazo(navredaja,omalovazuibe) upral e Romane medie tari Makedonija..

Rodipe javno iraśinluko te ovel bichaldo dji ko sa e Romane medije pal kaste erati o Mensur Haliti posebno akcenteja vakerga bash medie tari Makedonija tane timija save trubuj te khuven ki grupa tari Hajgara Bend(humoristija).
Akaleja kerlapes upral amende pritisok thaj kamjin bash apsolutna vlast te shaj ovelalen kontrola upral sa e medie.
👇👇👇
Барање за јавно извинување за омаловажување на ромските медиуми од С. Македонија од страна на Менсур Халити, директор на сектор во Фондацијата Отворено општество
Вчерашниот говор на ФБ во живо на вториот и близок соработник (пријател) на Жељко Јованович, Менсур Халити во кој се споменуват ромските веб онлине портали од С.Македонија како медиуми кој пред се немат никаква сериозност,транспаретност и објективност и дека се во категорија на хумористични медиуми , за кој тој истиот бара овие медиуми да се пријават во бендот „Ajgara » – Мајтапчии, или пак да им бидат конкуренти, Ние како ромски медиуми и дел од медиумите кој се регистрирани надвор од Македонија, чиј фокус на информирањето е политичката социо- економска , културна информативна дејност во Македонија кога се во прашање Ромите, сме огорчени од таквиот став, пред се од човек кој во наредниот период ке биде едн од челниците на новата Европска Фондација за Ромите во Европа.

Ние јавно бараме од господинот Халити јавно да се извини на сите медиуми, иако не ги спомна со име, туку генерално ги офати сите, со што би дало до значение дека слободата на медиумите е дел од секое демократско право и човекови права, без разлика на нечија пристрасност, но да се запази објективноста која во овој случај ние како ромски медиуми тоа не го забележавме во говорот на г-ин Халити.

Доколку господинот Халити е демократ тогаш знае дека демократијата дава слобода на, независни и плуралистички медиуми, кои имаат корист од слободата на информирање и изразување, и кои се од суштинско значење за правилното функционирање на демократијата. Тој исто така треба да знае дека медиумите придонесуват во голема мера за заштита на сите други човекови права.

Тие се истражувачки новинари кои открија многу случаи на тортура, дискриминација, корупција или злоупотреба на власта. Донесувањето на фактите пред вниманието на јавноста често е витален прв чекор во справувањето со кршењето на човековите права и повикувањето на владите на одговорност.

следи видео..https://fb.watch/ngSuOAMx_r/?mibextid=MnnKW6

Ministerengo dikhipe bash integracija e Romengiri ..

Ministeriumi bash trud thaj socijalna politika avdive tano domakini ano bersesko ministersko khedipe, śtarto fori pali andi i Deklaracija partnerengiri taro purabalo(zapadno) Balkan bash integracija e Romenhiri ko pervazija taro buvlaripe EU- Poznanska deklaracija.

Ano avdisutno khedipe lena than maj anglal sar kherutni them i Utarali Makedonija,Crna Gora,Srbija,Bosna thaj Hercegovina,Albanija sar thaj o Kosovo.

Ko Putriphe e kedipnaske kjerga lafi i Ministerka bash trud thaj socijalna politika Jovanka Trencevska,evroambasadori Dejvid Gir sar thaj o Zeljko Jovanovik,direktori tari Kancelarija Romane inicijativake.

Palo agorkeriphe e kedipnaske ka ovelen ikherdo press konferencija vakerindor pobuvle save decizie thaj basho so angapes phanlo lafi.

👇👇👇

Министерство за труд и социјална политика денеска е домаќин на годишен министерски состанок, четврти по усвојувањето на Декларацијата на партнерите од Западен Балкан за интеграција на Ромите во рамките на процесот на проширување на ЕУ – Познањска декларација.

На средбата учевствуваат претставници од земји учеснички,Црна Гора,Србија,Босна и Херцеговина, Албанија и Косово.

На денешниот состанок со поздравни обраќања го отворија министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска,евроамбасадорот Дејвид Гир и Жељко Јовановиќ, директор на Канцеларијата Ромски иницијативи.

Esmakoro kher taro nekanutno muzej akana dikhovela sar scena taro horor film..

O Kher tari thagarutno Romane giljake Esma Redjepova prekal o fotija save ulavenapes ano socijalna mreźe pobut dikhovena sar ki scena taro disavo horor film.

Pendjardo tano bash o na halovipe bash o imoti e Esmakoro saveske thavdela adelatesko(sudsko) proces maskar ki pashi familija e Esmakiri.

Numa, tari aver rig vakerlapes o imot thaj o kher anglal te nakhel i dunjaja e Esma mukhla ole e themake Makedonija(drzavna sopstvenost)tadani dochivelapes o puchipe soske akana i them na arakhela akava objekti te ujdinel jekhe gilavutnake savi sasto djivdipe denga bash promoviriphe e Makedonijako.

Soske khoni na lela seriozno akava puchipe, soske i them na sigarela bash akava proces odoleja te delpes rahatluko e gilavutnake Esma ko lakkro limori.
Esma Redjepova trubuj te delpes olake sajdipe pal sa adava so kjerga e themake Makedonija thaj te chivelpes arakhipe bash lakoro imoti so nekana sa muzej muzikane thaj kulturake arakhibnaske.

Што се случува со куќата на кралицата на ромската песна Есма Реџепова Теодосиевска?
Веќе активно на социјалните мрежи се споделуваат фотографии од семејната куќа,закоја истата некогаш беше во план да се претвори во музеј на музичкото семејство,,Есма и Стево Теодосиевски”.

Инаку за пошироката јавност е познато дека со години после смртта на Есма Реџепова се води спор со блиските роднини на Реџепова,која спротвно на нивната желба и воља таа целиот имот го препиша во државна сопственост,тука највероватно се уште се чека судска разврска за овој случај.

Но,требали да значи додека да се постигне судски епилог(согласност)куќата да биде напуштена и да личи на хорор филм,навистина тука веќе државата треба вистински да се грижи за напуштениот објект кога веќе е во сопственост на државата.

Есма Реџепова беше промотор на Македонија,таа заслужува спокој во нејзиното вечно почивалиште и не заслужува нејзиниот имот кој од секогаш личеше на музички и културолошки музеј денес да се одликува на сцена од хорор филм,срамно и многу жално.

Roma studentija ko teolosko fakulteti.. dikhen video

Avdive o timi Roma Press kergan intervju e duje studentencar Sefket thaj Alhijan save thavdena peseskere edukacijake bajrovibnaja ko teolosko fakulteti.
Ko lavkeripe vakerge poro hoshipe numa hem sar nakhla olenge o maskarutno sikhlovipe(sredno)ko Isa Beg- Medresa ko Stip,odova denga olen motivo plus te shaj thavdena e fakultetja thaj ponodorig.
Olengoro mesazo e terne Roma so pobuter te iranenpes ano pakhavipe,te dujrarenpes taro na sukar tabijetija thaj te arakhen peseske amala save so pakhana ko Allah, salde agaar shaj ovelamen śukar nevi generacija.

Pobuter teleder dikhen o video.

Студентите Шефкет и Алхијан од Скопје посакуваат час поскоро да започнат со своите теолошки студии.
Воедна имаат желба тие да бидат мотив за поновата ѓенерација Роми да го продолжат своето образование и еден ден да има плеада од Роми со завршени теолошки студии.

Пред камерата на Рома Пресс укажуваат и за времето ддодека беа во средното исламско училиште,,Иса Бег”во Штип,но,тоа само им даде мотив плус да продолжуваат со своето унапредување и усовршување на образованието.
Како резултат на тоа денес горделиво стоиме пред вас и пред нашите браќа муслимани и укажуваме дека ние продолжуваме, мора бројот да се зголеми од Роми теолози,оџи,професоре,магистри и слично.

Мора да се стави крај за да не бидеме претпознатливи како верници само за време на муслиманскиот месец на пост, многу млади треба месецот Рамазан да го чувствуваат цела година, неможеме повеќе да се чувствуваме задушени од религиозните ограничувања наметнати од било која страна, Ромите има да бидат претпознатливи и во верското образование, укажуваат Алхијан о Шефкет.

Воедно испратија голема благодарност до Рома Пресс за покажаниот интерес и афирмација, воедно се заблагодарија за досегашната поддршка на Ромските верски службеници имамот м-р Али Берат, Хоџа Елвир како и професорот Емрах Хазири.

Следи Видео..

Hazri kerga: Roma Press

Bokserengo klubi 84- Kumanovo khuvela sar djeno ko ,,Open Balkan Kup”..

Panda jekh śukar haberi bash o Boksersko klubi 84-Kumanovo,khuvena sar avguno klubi tari Makedonija ano,,Open Balkan Kup”.

Ano avdisutno khedipe ki Srbija save phanle lafeste ćhivge piro vashramipe(potpis) e klubija taro Srbija,Telekom MTS thaj i Arena Channels Group,te thavden peseskere bukjaja sar dji akana, numa puterge pere vudara maskar sa e Balkaneskere phuvja save lena than ani akaja boksersko disciplina vakerge,sar avguno klubi akale berseske khuvela o klubi taro Kumanovo 84 sar jek taro maj aktivna bokserska klubija ani Makedonija.

Presidenti taro Bokserengo klubi 84- Kumanovo o rajo Kristijan Andrejevski, maj anglal bichalga baro seljami dji savorende thaj maj but jek baro oven saste bash dejde shajipe te lel than ano asavko sportsko boksersko maribna thaj o ,,Klubi 84- Kumanovo”.
👇👇👇
Боксерскиот Сојуз на Србија,Телеком MTS Србија и Arena Channels Group денеска и официјално го продолжија договорот за соработка петта година по ред каде Телеком Србија и понатаму ќе биде спонзор на Боксерскиот Сојуз на Србија , додека спортската балканската телевизија Арена Спорт ќе биде носител на ТВ правата.

На свеченосттс која се одржа во Белград, поканети беa претставниците на боксерски клуб Куманово – 84-тим кој ќе биде единствениот претставник од Македонија во рамките на новоформираното натпреварување во бокс,,Open Balkan Куп”и во кој учество ќе земат тимови од Албанија и Србија и ќе се одржува еднаш месечно, а на кој домаќин ќе биде градот Куманово на 9-ти и 10.октомври.

Претседателот на Боксерскиот Клуб Куманово – 84 Кристијан Андрејевски најпрво на присутните им се заблагодари на поканата за учество на оваа натпреварување.

- Reklam -

KOLUMNE