Време е да почнеме да вложуваме во самите нас! Интервју: Севгул Абдула во Вечер.Пресс

457

Ако сакаме промени, треба да почнеме од самите нас, да гледаме низ призмата на изнаоѓање и нудење решенија, но без образование нема напредок во заедницата.

Daja tumen šajipe te drabaren jek interesno intervju savo kerdilo tar rig e patrinatar vecer.press e rajoja Sevgul Abdula sa mangipnaja te bajrovelpes o gndipe baš bajrovipe o obrazovanie maškar ko Roma, aso o Sevgul Abdula dendo si sar primeri tar Univerziteti ko EURM jek tar šukar studentoja savo araklagovela ano master studie.
Drabaren (Čitinen) o sasto intervju,.

Севгул Абдула е петта година на мастер студии на Факултетот за детективи и криминалистика при Европскиот универзитет. Како припадник на ромската етничка заедница вели дека на Европскиот универзитет сите студенти се еднакви, а професорите и асистентите имаат еднаков пристап кон сите. Особено е задоволен од односот на професорите и асистентите на универзитетот кои се љубезни и со голема желба да ти помогнат да успееш.

На сите оние што сакаат да студираат, посебно на припадниците од ромската заедница, им порачувам да го изберат Европскиот универзитет, бидејќи има квалитетен наставен кадар, добра организација, предвремено планирање на академскиот календар… А, секако, тука се љубезноста и професионалноста на вработените со кои ќе се сретнат сите идни студенти кои ќе го изберат овој универзитет. Меѓутоа, најважното од сѐ е дека ќе се стекнат со знаење и професионалност кои ќе им го трасираат патот до успехот.

Линк до интервју-Вечер пресс..

Севгул Абдула: На Европски универзитет професорите и асистентите имаат еднаков пристап кон сите студенти

Roma Press- lendo tar vecer.press